Jaguar проти Tesla: новий I-Pase

Мода на кросовери обернулася тим, що на сьогоднішній день практично кожен виробник в своєму модельному ряду має автомобіль класу SUV (а часом і кілька моделей). І, схоже, те ж саме нас чекає і з електрокарами. «Каталізатором» цього процесу є жорсткі екологічні норми і нові закони, які свідчать про те, що кожна автомобільна марка повинна випускати певну кількість таких машин. Але чому б не об'єднати разом ці два тренди? Напевно, саме так подумали в компанії «Jaguar Land Rover» і випустили в 2018 році модель I-Pase. Деякі журналісти навіть назвали новинку «вбивцею Tesla». Спробуємо розібратися чи це так.

 

Під капотом ... нічого

Якщо ви відкриєте капот в Jaguar I-Pace, то не знайдете будь-якого двигуна, проводів або щось подібного.

SmFndWFyIEktUGFzZSDQstC20LUg0LIg0KPQutGA0LDRl9C90ZY=

 

Все зашито в пластик, а в середині «моторного відсіку» красується невеликий багажник, який більше схожий на збільшений в розмірах бардачок. Лівіше розташована кришка бачка омивача. Насправді, все найцікавіше приховано саме під цим пластиковим захистом. Саме під ним розташований один з двох електромоторів, а також елементи управління машиною. І якщо вже зайшла тема про силову установку, то почнемо технічний опис саме з неї. Ягуар Ай-Пейс, як ми вже сказали, оснащений відразу двома електродвигунами, які приводять в обертання передню і задню вісь відповідно. Їх сумарна потужність становить 400 к.с., а обертовий момент близько 700 Нм. При масі автомобіля близько 2,5 тонн розгін від 0 до 100 км / год займає всього 4,8 секунди. Розгін здивує навіть досвідчених автомобілістів, адже він буде відбуватися практично в повній тиші. Але є невеликий нюанс: часті різкі розгони, як і агресивне водіння в цілому, знижує заряд батареї. І ось ми підійшли до найголовнішого для всіх електромобілів сучасності - запасу ходу. Дане значення коливається навіть на офіційному сайті самого Ягуара. Десь пишуть «до 480», десь «більше 500». Все залежить від загальноприйнятих методик оцінки. На практиці ж (і в цьому можна переконатися, просто почитавши відгуки власників) запас ходу складає близько 250 … 400 км в залежності від багатьох факторів, головні з яких:

  • манера їзди
  • пора року і погодні умови
  • тип і якість дорожнього покриття
  • режим їзди (місто, траса або змішаний)
  • ступінь зносу батарей

Зарядити електрокар - справа не швидка. Якщо використовувати для цього звичайну домашню розетку на 220 В, то на це може знадобитися близько 13 годин. В майбутньому британський виробник сподівається відкрити цілу мережу зарядних станцій, здатних повністю заряджати автомобіль трохи більше ніж за 1 годину. Але це в майбутньому, а поки ж доведеться розраховувати свій маршрут таким чином, щоб на шляху завжди були Суперчарджери або ж просто не перевищувати запас ходу.

Акумулятори заслуговують на окрему увагу: це літій-іонні батареї, загальною ємністю 90 кВт * год. Завдяки постійним дослідженням в даній області їх ресурс був істотно підвищений (в основному завдяки спеціальним системам підтримки оптимальної температури роботи). Виробник дає на них гарантію 8 років або 160 000 км пробігу. Левову частку ваги машини становить саме батарея, але через те, що вона розташована під підлогою салону, центр ваги дуже низький, що позитивно позначається на управлінні і стійкості кросовера на поворотах та на трасі.

Комплектації електричного Ягуара

0KHQsNC70L7QvSBKYWd1YXIgSS1QYXNl

Салон, як і належить сучасному електромобілю, виконаний в футуристичному стилі. Кількість кнопок, важелів і «крутілок» в ньому скорочено до максимуму (хоча повністю позбутися від них не виходить за цілою низкою причин). Їх завдання тепер виконують кілька сенсорних панелей, розташованих в центральній частині торпеди і на консолі. Сидіння в будь-якій комплектації будуть виконані зі шкіри, але сама конфігурація крісла може бути виконана в двох варіантах: звичайний і «спортивній». Взагалі салон буде сильно мінятися в залежності від обраної комплектації, яких всього чотири. Візуально вони відрізняються вкрай незначно:

 

Комплектація «S».

Її головна зовнішня відмінність - колісні диски. У «базі» це 15-спицові колеса діаметром 18 дюймів. Крім того, невелика зміна дизайну передніх фар, яку втім, зможе помітити далеко не кожен.
 

Комплектація «SE».

Головні відмінності від попередньої версії: 20-дюймові диски іншого дизайну, змінений дизайн головної оптики, омивач фар, сидіння з 10 параметрами настройки (проти 8 у «Ески»).


«HSE».

Відмінності: інший дизайн колісних дисків (в базовій версії), безконтактне відкривання багажника, крісла з 18 параметрами настройки, а також Drive Assist Pack, куди входить цілий список додаткових опцій.


Комплектація «First Edition».

Особлива комплектація, яка буде доступна покупцям всього 1 рік після старту продажів. Її особливостями є: особливий дизайн дисків, панорамний дах, металеві накладки з назвою комплектації, стеля обшита замшею і багато іншого.