Як вибирати і купити б/у електромобіль?

Купувати новий електромобіль в Україні на сьогодні ще доволі дорого, а при виборі уживаного потрібно бути особливо уважним - ціна помилки тут вища, ніж у випадку з класичними бензиновими чи дизельними авто.

Будь-який електромобіль, як пише «Автоцентр», крім безперечних переваг має масу особливостей, які ускладнюють користування ним - це стосується і процесу вибору і покупки. Причому далеко не завжди причина криється в електричній суті цього типу машин ...

Сіла батарейка?

Тягова батарея - головна причина всіх додаткових клопотів для власника електрокара. І відповідно, при купівлі вживаного електромобіля головне завдання - вибрати машину з найменш зношеної батареєю. Адже якщо її ємність значно впала внаслідок старіння (про причини тут говорити не будемо), то вам доведеться незабаром міняти її, а це - не менше 5 тис. USD за нову батарею або від 1200 … 1500 USD за б/у.

Перевірити б/у акумулятор можна кількома способами, не всі з них доступні пересічному покупцеві, і жоден з них не гарантує 100% достовірності дослідження.

Перш за все, знайте, що деякі сучасні електромобілі (наприклад, Nissan Leaf) відображають залишок ємності батареї прямо на панелі приладів. Тобто прямо на табло відображається, яку частину свого життя АКБ вже прожила і скільки їй «залишилося». Перша (з дванадцяти) вимкнених «паличок» індикатора означає падіння ємності на 16%, кожна наступна - на 6,5%. Багато що залежить від характеру експлуатації електрокара першим власником, але за перші рік-два і при пробігу близько 20 … 30 тис. км у Leaf може згаснути не більш, ніж 1…2 палички з дванадцяти.

Ще один варіант перевірки: знаючи паспортний запас ходу моделі, розібратися, який пробіг обіцяє бортовий комп'ютер при повній зарядці, і наскільки він відрізняється від обумовленого автовиробником. Оцінити цей параметр буде складніше, якщо батарея під час знайомства з машиною заряджена неповністю, тоді доведеться зробити деякі розрахунки (скласти пропорцію). Цей спосіб досить грубий, і виявить він тільки значне старіння батареї.

Найкращий спосіб оцінити тягову батарею електрокара - це скористатися спеціальною комп'ютерною програмою. Для найпоширенішої в Україні «електрички» Nissan Leaf цей додаток називається - LeafSpy і доступний навіть для аматорів. Додаток дозволяє з телефону або ноутбука «заглянути» в надра батареї, і не тільки відображає залишковий ресурс АКБ, а й може охарактеризувати стан кожної з її 96 сегментів батареї.

Читайте також: Електромобіль ціною до $ 10 тис. Який обрати?

Правда, потрібно ще діагностичний Bluetooth- або WiFi-сканер, що підключається до роз'єму OBD II автомобіля. Цікаво, що LeafSpy покаже також дещо з минулого життя тягового акумулятора, наприклад, скільки циклів зарядки-розрядки він пережив і більш того - як часто його заряджали від надпотужної станції по прискореному циклу.

В українській спільноті фанатів електрокарів є досвідчені знавці акумуляторів, і їх варто запросити зі своїм комп'ютером в якості експерта для діагностики машини. Однак, щодо даного виду діагностики потрібно мати на увазі, що експерти застерігають про можливість «скручування» показників старіння батареї. Тобто несумлінні продавці можуть «омолодити» її, спотворивши відображення для LeafSpy залишкової ємності. Важливе зауваження - навіть найкраща батарея з пробігом близько 20 тис. км не може мати 100% -ну ємність, падіння ємності має становити хоча б кілька відсотків.

Також додамо, що літій-іонні батареї деяких електромобілів в Україні вже навчилися ремонтувати не тільки гаражні «кулібіни», а й цілком поважні СТО. Тому навіть якщо ви при оцінці акумулятора допустите помилку і купите машину з «втомленою» батареєю, є велика ймовірність, що вам її вилікують, замінивши дефектні сегменти.

Не струмом єдиним

Незважаючи на твердження найгарячіших апологетів електротранспорту, електромобілі все ж мають механічні вузли і агрегати, які зношуються і вимагають ремонту - як це буває і у бензинових авто. Тому при покупці б/у «електрички» не забудьте оцінити і ходову частину, і трансмісію, і гальма, і рульову, і інші системи.

Нехай вас особливо не засмучує можлива необхідність ремонту, наприклад, підвіски, адже багато електромобілів побудовані на базі звичайних бензинових і дизельних однокласників. Наприклад, Renault Zoe використовує деталі шасі Clio, Nissan Leaf - платформу Juke, Mitsubishi i-MiEV - модель i. Так що особливих проблем з сервісом і ремонтом механіки бути не повинно.

Національна специфіка

Так уже влаштований український ринок електромобілів, що на авторинку пропонують їх переважно б/у, причому чи не всі з них - з непростою історією. Простіше кажучи, для максимального здешевлення імпортованих електрокарів фірми закуповують для нас в Америці і Європі, часто це машини після ДТП чи підтоплень.

Tmlzc2FuIExlYWYg0L/QtdGA0YjQvtCz0L4g0L/QvtC60L7Qu9GW0L3QvdGPINCyINGA0L7Qt9GA0ZbQt9GWIMKpIG5ld3Nyb29tLm5pc3Nhbi1ldXJvcGUuY29t

А вже тут їх приводять в порядок, освіжають і продають бажаючим мати доступний електротранспорт. Тому завдання покупця при виборі «електрички» - знайти екземпляр з найбільш якісним ремонтом: відновленою геометрією кузова, хорошою підгонкою його деталей, правильно відновленим антикорозійним покриттями, з добре працюючою електрикою і електронікою.