Регулювання ксенонових фар: рекомендації

Як відомо, ксенонові лампи забороняється використовувати, якщо вони не мають правильно відрегульованих світлових меж. Дане правило цілком виправдане, оскільки ксенон - це один з найбільш потужних світлових пристроїв в нинішній час, ксенонове світло може «пробити» навіть «світлову стіну». Справа в тому, що ксенонові лампи дають неймовірно сильний потік світла. Саме тому, якщо його направленість не коректна - може статися ДТП, зіткнення та інші неприємності на дорозі.

Сліпить ксенон?

Регулювання ксенону просто необхідно зробити правильно одразу, оскільки ксенон може засліпити. Щоб уникнути неприємностей варто з розумом і максимальною відповідальністю поставитися до цього питання, адже коли ви встановлюєте ксенонові фари на свій автомобіль, то вже несете відповідальність не тільки за свій транспортний засіб, але і за водіїв зустрічної смуги.

Налаштування ксенону

Існує кілька варіантів:

  1. Звернутися за допомогою до фахівців, щоб вони провели регулювання у відповідності з усіма нормами і вимогами.
  2. Відрегулювати світлові межі самостійно.
  3. Автоматичне налаштування ксенонових ламп.

Найбільш вірним буде перший варіант. Саме майстри за допомогою спеціального обладнання зможуть вірно виставити всі світлові кордону. Самостійна настройка навіть в найкращому випадку дасть тільки приблизний варіант. Найбільш зручним варіантом стане ксенон коректор. Це пристрій, який автоматично регулює фари і спрямованість потоку світла. Цей пристрій є обов'язковим при наявності ксенонових ламп і ксенон оптики.

Ксенон: регулювання фар

Для того щоб знати як правильно налаштувати ксенон вам потрібно пам'ятати кілька рекомендацій з цього приводу.

  1. Для початку виберіть рівну поверхню. Буде ідеально, якщо ви скористаєтеся рівною стіною. Також це може бути і рівний майданчик.
  2. Далі вам потрібно підігнати автомобіль на найбільш близьку відстань до стіни.
  3. Пізніше ви повинні провести рівну лінію по вертикалі уздовж поверхні стіни. Ця лінія повинна відповідати області центру фар.
  4. Після того як ви визначилися з центром фар, вам варто провести дві вертикальні лінії щодо центру кожної фари. Правильний ксенон - це правильно відрегульований ксенон, саме тому лінії повинні бути розташовані рівно по центру фар.
  5. Після виконаних дій проведіть горизонтальну лінію через центр фар, а на відстані 7,62 см, проведіть ще одну паралельну лінію.
  6. Далі вам потрібно відігнати авто назад на відстань 7,5 метрів від стіни.
  7. Тепер ви можете приступити до безпосереднього регулювання фар. Тильна сторона оптики має спеціальні фіксатори, за допомогою яких фару можна рухати.
  8. За допомогою регулятора на ближньому режимі освітлення направте світловий пучок в потрібне русло.
  9. Ваше завдання полягає в тому, щоб направити верхній пучок світла на рівень з нижньою лінією.
  10. Центр фар також грає важливу роль. Зверніть увагу на те, де зосереджений світловий пучок - якщо він не в центрі, то вам потрібно його вікорегувати.
  11. При правильному налаштуванні ближнього світла, дальнє вам регулювати вже не доведеться.

Важливість  правильного регулювання фар

Якщо фари неправильно відрегульовані, то це заважає не тільки самому водієві, але і іншим учасникам руху, яких нерегульоване світло просто буде сліпити.

Якщо водій буде керувати транспортом, який обладнаний неправильно відрегульованими фарами, то йому буде призначено покарання.

На поверхні автомобільної фари присутній певний малюнок, який створюється за допомогою насічки, що направляє потік світла на дорогу і не дозволяє засліплювати водіїв, які їдуть назустріч.

Малюнок зрізає пучок світла так, щоб він прямував нижче очей водія зустрічного автомобіля, при цьому розширюючи його, щоб утворювався потрібний коридор освітлення.

А ось освітлення правого боку забезпечується регулюванням правої фари, тому налаштовувати їх бажано окремо.

Слід розуміти, що якщо автомобіль засліплює зустрічного водія, що їде попереду, то інспектор Поліції може кваліфікувати це як небезпечне водіння і виписати штраф. Більш того, осліплення зустрічного водія може спровокувати аварію, а це вже зовсім інший рівень відповідальності.

Отже, якісно налаштовані освітлювальні прилади не тільки дозволять уникнути штрафів чи неприємних інцидентів на дорозі, але й дозволять вам їздити з комфортом.