Як українців каратимуть за "небезпечну їзду" без дитячих крісел. ТОП-10 питань

Верховна Рада 29 жовтня ухвалила законопроєкт №1150 про штрафи за перевезення дітей без автокрісла. Його автор Дмитро Шпенов заявив: хоча закон забороняє водіям їздити з маленькими дітьми без автокрісел, для порушників немає жодного покарання. Дитячими сидіннями, які захищають дитину від травм під час ДТП, користуються лише 12% (за іншими даними - 23%) українських водіїв. Тепер за відсутність автокрісла доведеться заплатити 510 гривень.

Nash.live дізнався подробиці, поговорив з автоекспертами і дає відповіді на десять основних питань про автокрісла і нові штрафи.

Закон вже почав діяти?

Закон набуває чинності на наступний день після публікації - 20 листопада.

Який розмір штрафу?

Штраф за перше порушення - 30 неоподатковуваних мінімумів (510 грн). Друге порушення протягом року - 50 мінімумів (850 грн).

За перевезення дітей без автокрісла буде передбачено адміністративну відповідальність. До ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення додадуть частини 10 і 11 про адмінвідповідальність за порушення правил перевезення дітей. Такі справи розглядатиме Нацполіція.

До якого віку дітей потрібно возити в автокріслі?

За правилами дорожнього руху, дітей до 12 років і зростом до 145 см не можна перевозити без спеціальних засобів, які "дозволяють пристебнути їх пасками безпеки, які передбачає конструкція автомобіля". Дітей до 16 років не можна перевозити в кузові вантажівки, організовані групи дітей можна перевозити лише в світлий час доби. Хоча заборона діє вже понад 10 років, ніякого штрафу за порушення цих правил не було. Єдиний штраф - за непристебнутий пасок безпеки - раніше складав 51 грн.

"Безпека дітей в такому випадку (за відсутності штрафів, - ред.) безпосередньо залежить від усвідомленості батьків, які в більшості випадків нехтують правилами безпеки. Вони забувають, що ігнорування встановлених правил перевезення дітей, особливо щодо використання автокрісел, може привести до загибелі дитини...", - говорить пояснювальна записка до законопроєкту.


Потрібна сигналізація на авто? Маєте комерційний транспорт, їзду якого треба відслідковувати?

Встановлення GPS-трекерів, авто сигналізації >>>


Як тепер їздити з дитиною в таксі?

Поки що - або носити з собою автокрісло, або шукати службу, що надає послугу автокрісел (що дуже малоймовірно).

Дмитро Шпенов заявив, що новий законопроєкт поширюється й на таксі:

"І в таксі тепер має бути все передбачено, оскільки це загальноприйнята практика в Європі, там в багажнику таксі лежать дитячі крісла".

При цьому громадського транспорту його закон не стосується, тому що є "спеціальний закон про перевезення пасажирів у маршрутках і автобусах".

У Києві замовити таксі з автокріслом майже нереально. Водій таксі з 10-річним стажем Юрій Красій пояснив, що це невигідно - замовлень з дітьми дуже мало, а автокрісло займає досить багато місця в машині.

"Автокрісло займає місце, а отже, у водія автомобіля Б-класу, який націлений на виконання "дитячих" замовлень, автоматично буде забрано можливість перевезення замовлень типу "вокзали", "аеропорти" через ймовірну нестачу місця в багажнику. Співвідношення "дитячих" замовлень до "багажних" десь один до трьох. На своєму особистому досвіді з 20 замовлень за зміну я маю десь один-три замовлення "вокзал/аеропорт" і лише раз на дві-три зміни мені випадає замовлення з дітьми".

Тому таксисти, швидше за все, будуть відмовлятися від замовлень з дітьми.

"Рішення бачу у необхідності врегулювати мінімальну тарифікацію проїзду, щоб уникнути демпінгу. Тоді покупка крісла водієм і продаж послуги з перевезення дітей буде йому вигідна", - сказав він Nash.live.

Служб, які готові надати таксі з автокріслом, всього декілька (наприклад, Joker Taxi і Transflot), і за цю послугу доведеться доплатити.

"Таксі з наданням такої послуги коштує дорожче, але життя і здоров'я дитини все одно дорожче, я вважаю. Можна й зі своїм (автокріслом, - ред.), якщо це дозволено і його не потрібно потім пішки на п'ятий поверх нести в руках", - сказав Nash.live автоексперт, засновник сайту Autogeek Євгеній Муджирі.

Представник спільноти "Київ дружній до батьків і малюків" Олег Рівтін написав відкритого листа до служб пасажирських перевезень Uber, Uklon, Bolt і закликав їх ввести послугу перевезення дітей в спеціальних кріслах.

"Я знаю, що компанії Uber і Bolt вже надають можливість замовлення авто з дитячим кріслом у ряді міст світу. При замовленні є можливість вибрати умову "дитяче крісло". Це тарифікується як додаткова послуга, яка забезпечує безцінну безпеку дитині. У компанії Uklon такого немає в жодному з міст присутності", - написав він.

У Bolt відповіли, що "вітають рішення Верховної Ради" і вважають, що воно "значно зменшить дитячий травматизм при ДТП":

"Ми завжди рекомендуємо нашим водіям не виконувати поїздки, якщо серед пасажирів є діти до 12 років або діти, зріст яких менше 145 см, у разі, якщо авто водія не обладнано засобами пасивної безпеки - дитячим кріслом для перевезення дітей. У деяких країнах, де працює сервіс Bolt, є окрема категорія авто, обладнаних дитячими кріслами. Зараз ми запозичуємо досвід і розглядаємо можливість створення окремої категорії авто з дитячими кріслами в Україні".

Співзасновник Uklon Сергій Смус заявив, що категорію авто з можливістю перевозити дітей хочуть додати в першій половині 2020 року. Найближчим часом планується тестовий запуск.

В Uber Nash.live лаконічно відповіли, що їх пасажири "можуть використовувати для поїздки власне автокрісло", і нагадали про функції "Кількість місць" в Uber Shattle, за допомогою якої пасажири можуть бронювати додаткові місця в шатлі, а батьки - використовувати свої автокрісла.

"Наші служби таксі навряд чи будуть оснащувати машини кріслами. Їм простіше відмовити клієнту. Уявімо, прилетіла сім'я з дитиною до Борисполя, треба дістатися додому... Також проблеми будуть у тих, хто використовує автомобіль і для ділових поїздок, і для сім'ї. Тому що крісло постійно займає або одне місце в машині, або великий обсяг багажника. Своє крісло використовувати можна, але нереально його носити з собою. Таксистові мати крісло невигідно", - обурюється адвокат Вадим Володарський.

Навіщо взагалі потрібно автокрісло?

Випробування показують, що стандартні сидіння і паски безпеки в автомобілі не гарантують захист пасажира зростом нижче 135 сантиметрів. Тому й дітям, і дорослим нижче 125-145 см потрібні спеціальні автокрісла чи бустери. Більше половини дитячих травм в ДТП - через відсутність спеціальних засобів перевезення.

При лобовому ударі дитина може вислизнути з-під паска безпеки, який зроблений під звичайного пасажира. Сидячи на задньому сидінні (яке вважається найбезпечнішим), вона отримає травму голови і пошкодження шийного відділу хребта, лежачи - травму хребта. Якщо дитина в момент аварії стоїть на підлозі чи задньому сидінні, їй загрожує перелом шиї, черепно-мозкова травма і пошкодження хребта. Сидячи спереду, непристебнутий маленький пасажир отримує черепно-мозкову травму, пристебнутий - травмує шию.

Автокрісло, що підходить дитині за зростом і віком, фіксує її положення і захищає від можливих травм. Автор законопроєкту Шпенов навів дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, за якими правильно встановлене автокрісло знижує ризик смерті немовлят на 70%, дітей - на 54-80%.

Випробування зіткнень на швидкості 10-15 кілометрів на годину:

1. Дитина на сидінні без паска

2. Дитина на сидінні з паском

3. Дитина на руках у матері

4. Дитина в автокріслі, обличчям в напрямку руху

5. Дитина в автокріслі, спиною до напрямку руху

Статистика

За даними Нацполіціі, за дев'ять місяців 2019 року в Україні відбулося 3,5 тис. ДТП за участю дітей. Понад 3 тисячі з них постраждали, 126 - загинули.

Дитина не хоче сидіти в кріслі, виривається і плаче. Чому не можна потримати її на руках?

Жодні батьки, навіть нвйбільш люблячі, при зіткненні або екстреному гальмуванні не втримають дитину на руках - її вага в цьому випадку збільшується у кілька десятків разів. Якщо дорослий при цьому не пристебнутий, він придавить малюка своїм тілом. На руках переднього пасажира дитина вилетить через лобове скло або вдариться о панель приладів. У ваших інтересах зробити так, щоб вона сидів в автокріслі - навіть якщо вам їхати п'ять хвилин.

"Крісло фіксує дитину, не дозволяючи їй у разі різкого гальмування отримати травму, вдарившись о деталі автомобіля - наприклад, переднє крісло. Плюс воно має захист по боках, завдяки чому дитина знаходиться у ньому як у капсулі, яка захистить її від серйозних аварій. Тому дитину не можна тримати на руках і тим більше не можна садити на коліна за кермом, тому що подушки безпеки можуть вилетіти на такій швидкості, що можуть заподіяти їй травму, навіть смертельну.

У нас з дружиною дві машини, двоє дітей і три крісла. Одне крісло в одній машині, два інших в іншій. За потреби переставляємо одне крісло з однієї машини в іншу, це все одно легше, ніж переставляти обидва. Але діти звикли до власного місця і крісла в автомобілі з найбільш раннього віку. Дійшло до того, що якщо я починаю рух, не встигнувши пристебнутися, одразу ж отримую зауваження від старшого", - розповів Євгеній Муджирі.

Які правила в інших країнах?

У більшості країн Європи дитину потрібно возити в автокріслі до 12 років або поки її зріст нижчий 125-135 см. Жорсткі правила перевезення дітей тут почали вводити у кінці 90-х. У 2017-му через збільшення дитячих смертей в ДТП ці норми посилили.

Автокрісла на території ЄС мають відповідати останньому Європейському стандарту безпеки. На них має бути помаранчева наліпка, яка означає, що цю модель протестували і схвалили до продажу на території ЄС.

"У Німеччині рівень використання дитячих автокрісел становить 99%, Чехії - 96%, Естонії - 96%, Польщі - 93%... Відповідальність порушників у разі недотримання безпечного перевезення дітей закріплена в законодавстві і досить сувора. У Німеччині порушники сплачують штраф у розмірі 60 євро, Чехії - 78 євро, Естонії - до 400 євро, Польщі - 35 євро", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту про автокрісла.

Великобританія

Максимальний штраф за перевезення дитини до 14 років без автокрісла - 500 фунтів (580 євро).

Франція

У Франції автокрісло обов'язкове для дитини до 10 років і зростом 135-150 см. Штраф - 135 євро.

Німеччина

Для дітей нижче 150 см обов'язкові спеціальні утримуючі системи. За останніми дослідженнями, близько третини батьків встановлює автокрісло неправильно, повністю нівелюючи його захисні якості.

США

Розмір штрафу варіюється від штату до штату і може складати від 40 до 111 євро. У багатьох штатах використання автокрісла обов'язково від народження до 7-8 років, далі діти можуть пристібатися паском. Автокрісла в США теж мають проходити федеральну сертифікацію.

Яким має бути автокрісло?

0KHQv9C10YbRltCw0LvRltC30L7QstCw0L3QuNC5INC80LDQs9Cw0LfQuNC9INC00LjRgtGP0YfQuNGFINCw0LLRgtC+0LrRgNGW0YHQtdC7

Мінімальне крісло коштує від 300 гривень (якісне - 1-2 тис. грн, - ред.) - це значна сума для сьогоднішньої, по суті, бідної країни. Але це - вимушений захід, тому що є чітка статистика, яка говорить про те, що 52% смертності дітей залежить саме від того, в кріслі вони чи ні ", - заявив нардеп Шпенов.

Дитячі утримуючі пристрої випускають десятки фірм з Німеччини, США, Норвегії, Франції та інших країн. Головний критерій - помаранчева бирка з інформацією про крісло і маркуванням ECE R44 або ECE 44. Така бирка означає, що крісло успішно пройшло краш-тести і відповідає Європейському стандарту безпеки.

Автокрісло має підходити дитині за зростом і вагою. Занадто велике крісло підвищує ризик травм при аварії, до того ж, маленькому пасажиру має бути в ньому комфортно. У спеціалізованих магазинах дитячі сидіння розділені за групами (віковою та ваговою категоріями). Для немовлят є автолюльки, для дітей старшого віку - бустери (спеціальні сидіння без спинки, за допомогою яких дитину можна пристебнути паском безпеки від машини), крісла-трансформери.

Крісло має підходити під ваш автомобіль і його особливості (існують універсальні, напівуніверсальні автокрісла і сидіння для конкретних транспортних засобів).

Автокрісло має бути правильно закріплено, інакше весь його сенс зникає. Дослідження показують, що 70-80% дитячих сидінь використовуються неправильно.

0K/QuiDQv9GA0LDQstC40LvRjNC90L4g0LrRgNGW0L/QuNGC0Lgg0LDQstGC0L7QutGA0ZbRgdC70L4=

При установці дотримуйтесь інструкцій і враховуйте особливості вашого крісла. Кожного разу надійно пристібати дитину. Найбезпечніші в автомобілі - центральне заднє сидіння і сидіння за водієм.

9Можна користуватися вживаним?

"Ніхто не забороняє купувати б/в (крісло, - ред.). Але лише якщо воно не було в ДТП і не пошкоджено (при попаданні в аварію може пошкодитися конструкція крісла, - ред.)", - пояснив Муджирі.

Якщо ви хочете заощадити, можете купити б/в крісло у батьків з дитиною, що вже подорослішала.

"Що означає - нема грошей на якісне крісло? А на якісне лікування в травматології у разі чого у них є гроші? А на бензин є гроші? Крісло коштує в районі 1000-2000, в залежності від віку дитини", - додав автоексперт.

Новий законопроєкт - це добре?

Вадим Володарський вважає, що законопроєкт створить багато проблем, перш за все - батькам без власного транспорту.

"Стане неможливим попросити підвезти себе й дитину стороннього водія, сусіда і т.п. Cтане вкрай проблематично поїхати на таксі ...

Все це одне велике лицемірство. Держава вводить таку обов'язкові положення, а в той же час представники тієї ж держави закликають відмовитися від особистого автомобіля на користь громадського транспорту. Де не тільки пасків безпеки немає, а передбачена їзда стоячи. Яка загрожує падінням і травмами не тільки в результаті зіткнення, але навіть просто при різкому гальмуванні! Не кажучи вже про скупченість і, як наслідок, ризик зараження ГРВІ, а то й гірше. Це тільки привід для штрафів ... І головне - це калька з правил інших країн. Карго-культ. І автори ініціативи абсолютно не подумали про те, як це буде працювати в реальних умовах і до яких наслідків призведе", - заявив він Nash.live.

У Євгенія Муджирі інша думка.

"В цілому до законопроєкту ставлюся позитивно. Тим більше, що й раніше перевезення дітей в автомобілі було регламентовано ПДР. Тільки тепер за недотримання цього правила встановили, як на мене, справедливі штрафи. Закон такий потрібен був хоча б для того, щоб цю проблему стали знову обговорювати... Якщо в батьків немає автомобіля, то вони, ймовірно, користуються громадським транспортом, де крісло не обов'язково".

Це фото опублікувала американка Дженна Раббермен в 2017 році. Вона з дітьми зупинилася купити молока, і в них врізалася інша машина.

0JrRgNGW0YHQu9CwINCy0YDRj9GC0YPQstCw0LvQuCDQttC40YLRgtGPINC80LDQu9GO0LrRltCy

"Мої хлопчики відбулися подряпинами, але лікарі сказали мені, що все могло б бути зовсім інакше, якби я не витратила зайві дві хвилини на їх пакування в крісла та пристібання", - написала вона.