Як це – їздити на електромобілі? Власний досвід

Хей, бро, а ти знаєш, що можна бути водночас екосвідомим, економним і капець яким сексі? Для цього треба просто мати електромобіль — і вжух! Ти вже і на кльовій машині їздиш, і гроші економиш, і про природу не забуваєш.

Як електрокар допомагає краще менеджити свій час, детальніше планувати поїздки і чому він — це те майбутнє, яке доступне вже зараз, розповіли власники Hyundai IONIQ Electric Назар Шимоне-Давида і Єлена Артеменко.

Як ви вирішили купити свій перший електрокар?

Єлена: Електромобіль сам по собі є дуже цікавим. І сексі — як каже Ілон Маск. Це не якісь космічні технології для наших онуків - ми можемо користуватися ними вже сьогодні. Можливо, хтось боїться змінювати свої звички, пробувати щось нове, та насправді, коли мова йде про електромобіль, це приємно — перелаштовувати життя на новий ритм.

Електрокари для нас були і є, напевно, частиною самоідентифікації. Ми зрозуміли, що крім екологічних моментів, в електрокарах також  розкриваються теми економічної безпеки України. Ще на початку нашої роботи усвідомили, що електромобілі — це такий потужний якір для суспільства, він допомагає перейти на інноваційні рішення і якомога швидше імплементувати їх в життя.

Тема електромобілів нас зацікавила влітку 2013 року. А вже наприкінці року ми привезли в Україну першу Tesla. Ця подія привернула до себе велику увагу. Ми вкладали багато сил і часу, щоб розказати про електромобілі як технологію максимальній кількості людей. І у приміщенні львівського Hyundai, у квітні 2014 року, відбулась перша презентація. Її метою було продемонструвати автомобіль, зробити тест-драйв для всіх охочих.  Тоді ми до кінця не знали, у що це може для нас переродитись. Але розуміли, що для України це була нагальна потреба: треба пушити інновації в маси якомога швидше. Для нас це був волонтерський проект, який згодом переріс у стартап Go To-U.

Ми вважаємо, що станом на сьогодні Україна дуже добре демонструє себе на Сході Європи за кількістю приросту електромобілів. Минулого року наша країна зайняла четверте місце у світі по приросту електрокарів, це враховуючи наші економічні показники і війну. Ми пишаємось українцями відносно того, наскільки швидко у нас проходить процес адаптації електромобілів. Впевнені, що це не питання тільки економії. Хоча це теж дуже важливий момент. Адже це справді економічно вигідно — не їздити на бензині, газі чи дизпаливі, а пересісти на електрику, бо вона дешевша. Також електромобілі набагато рідше ламаються, вони потребують менше техобслуговування, не потрібно міняти масло, і взагалі випадає багато пунктів витратної статті.

Якими електромобілями ви вже користувались?

Єлена: Спершу в нас була європейська Tesla, потім б/у американський Nissan Leaf, після - Reno Zoe та електрична Kia Soul.

Зараз їздимо на Hyundai IONIQ Electric. Як на мене, цей автомобіль дуже особливий тим, що в ньому використовують передові технології. Він має дуже ефективний двигун.

Назар: Саме IONIQ зараз найефективніший серед всіх електромобілів, які є на ринку. Найекономічніший.

Єлена: Об’єм батареї у моделі 2018 року ніби не є якимось неймовірно великим. Але з такою батареєю автомобіль може долати 250 км на одному заряді. І це дуже багато.

Про електромобіль

Скільки коштує Hyundai IONIQ?

Єлена: Зараз Hyundai IONIQ коштує приблизно 25-28 тисяч євро. В Україні вже можливі нормальні пропозиції по безвідсотковому кредиту, і для електромобілів вони не є специфічними. Та якщо врахувати відсутність ПДВ та ввізного мита, то ціна дуже конкурентна з іншими марками автомобілів. До 2022 року в Україні діють пільги на купівлю та ввіз електромобілів. Цього року акциз повернули, та він складає максимум 100 євро (по 1 євро за 1 кіловат). Наприклад, на Hyundai IONIQ це буде 28 євро. Тому в Україні електрокари майже на 30% дешевші, ніж у Європі

Щодо технічного обслуговування - скільки коштує, чи потрібні окремі сервіси?

Єлена: Дуже люблю такі питання, бо відповідь на них: переважно нічого не коштує. Адже немає ніякої потреби звертатись за технічним обслуговуванням (звісно, крім планових оглядів). Це, до речі, одне з припущень, чому автовиробники не хочуть виробляти електромобілі — на технічному обслуговуванні майже нічого не заробляють.

У випадку з електромобілем (якщо він не битий), в принципі, не потрібно їздити на СТО. Є рекомендація проводити раз на рік техогляд, але з досвіду ми знаємо, що з електромобілями майже ніяких проблем не виникає. Може бути щось із комп’ютером, хоча в Hyundai IONIQ таких проблем майже нема. Якщо ж порівнювати із звичайними бензиновими авто, то скажімо так: якщо взяти 100% звернень до СТО звичайного автомобіля, то це буде десь 7% звернень від електромобіля.

Чим відрізняється від бензинового авто по комфорту?

Єлена: Насамперед потрібно планувати свій час, детальніше продумувати подорожі. Бо є важливий момент — це зарядка, яка займає не 5 хвилин, як у випадку заправки бензином, а куди більше часу. І хоч тут ситуація постійно покращується, тому що з’являються швидкісні зарядки, та все ж наразі це вагомий аргумент, щоб детально проробити маршрут. Якщо ви знайшли швидкісну зарядку, то Hyundai IONIQ зможете зарядити за півгодини.

IONIQ також сучасніший за системами безпеки, ніж інші авто. Є дуже багато систем підтримки водія. Авто має систему, яка ще не автопілот, але вже і не круїз-контроль — це щось набагато більше. Вона тримає автомобіль у смузі, дозволяє бути пасивним водієм, реагує на раптові появи об’єктів на дорозі. Ми такого, на щастя, не переживали, але хлопці з салону казали, що вони навмисне перевіряли як авто реагує на пішоходів — робили експеримент із підставною людиною. І автомобіль справді зупинявся.

Назар: Все найсучасніше, що є у автомобілях, все є в Hyundai IONIQ. Крім того, якщо говорити про комфорт, то цей автомобіль кращий, ніж будь-яка інша звичайна машина. Сама механіка того, як працює електродвигун у порівнянні із бензиновим чи дизельним, є найбільшою різницею. При електротязі ви отримуєте лінійне прискорення відразу. Не потрібно розкручувати двигун, щоб він досяг якихось показників потужності — вона доступна відразу, в будь-яку секунду.

Єлена: Тому коли в Hyundai IONIQ ви прискоритесь, то отримаєте швидкість відразу. Це як в дитячій електричній машинці — ви тільки натиснули кнопку, а вона вже швидко поїхала.

Крім того, безпечність полягає в низькому балансі автомобіля — завдяки батареї його не кренить, він дуже важкий, вага ідеально розподілена по всьому днищу машини. Сама батарея дуже міцна, відповідно авто стає каркасним за рахунок неї.

А як із місткістю всередині?

Єлена: Електромобіль абсолютно нічим не поступається бензиновим машинам. Багажник в Hyundai IONIQ дуже місткий, дитячий візочок можна спокійно покласти. Оскільки це хетчбек, то задні сидіння розкладаються. Тому всі габаритні вантажі запросто поміщаються у авто. Навіть холодильник. Також Hyundai IONIQ всередині більш опційний, краще оснащений різними корисними і приємними штуками. Наприклад, вентиляція та підігрів сидінь, підігрів керма, чудова аудіосистема.

Як довго заряджати Hyundai IONIQ?

Єлена: Порівняймо його з Nissan Leaf: у Leaf використовують швидкісний зарядний порт, який має обмеження на 50 кВт. Тобто автомобіль не може за раз прийняти більше, ніж 50 кВт. Це значить, що на зарядку доведеться витратити трохи часу. Потужність штатного зарядного пристрою 6.6 кВт, а оновленого IONIQ Electric збільшений до 7,2 кВт. Також  електрокар може прийняти 100 кВт, це авто можна зарядити повністю за 15-20 хвилин. І знову їхати наступні 250 км. Тому якщо говорити про подорожі, наприклад, Європою, то при відповідній інфраструктурі із зарядкою проблем не буде.

Чи є у батареї вимоги до температурних режимів? Як вона витримує супер холодну зиму?

Єлена: Батарея чудово впорається із холодними зимами. Норвегія тому приклад — там найбільша кількість електромобілів у Європі. Звісно, новіші автомобілі краще себе почувають у будь-яких температурних режимах, в них розумна система менеджменту батареї. Це включає в себе її підігрів зимою чи охолодження влітку, розподілення заряджання частин батареї.

Також не можна порівнювати батарею електромобіля з батареєю мобільного телефону. Це розповсюджений міф, що батарея електрокару швидко зноситься і помре. Насправді, вони працюють зовсім по-іншому, функціонують набагато краще і довше. Переважно на батарею дають гарантію на вісім років. Тому всі, хто стверджує, що простіше купити новий електромобіль, ніж поміняти батарею, — не праві.

Крім того, вартість батареї постійно падає, бо з’являються нові технології, можливості збільшення об’єму заряду. Середній вік життя батареї при показнику до 90% ємності — це вісім років. За цей час процес їхнього старіння і деградації складає до 10%. Користувач цього взагалі не відчуває. Далі вона буде збільшувати відсоток старіння, але це означатиме, що ти проїдеш не 250, а 200 кілометрів.

Українські дороги — це страшно для всіх автівок, а як на них реагують електромобілі?

Єлена: В електрокарів абсолютно звичайна підвіска, немає нічого особливого. В електромобілів менше стираються гальмівні диски, бо машина гальмує самим двигуном, здійснюючи рекуперацію. Тому в якійсь мірі ходова навіть живучіша, аніж у звичайного авто. Якщо говорити про ями, хоч їх стає все менше і менше (і це тішить), то це авто постраждає не більше, ніж будь-яке інше. Кліренс достатній, можна доставляти бафери, які трішечки піднімають авто і роблять його більш “збитим” на дорозі. Це не впливає на гарантію, а якість їзди покращує. В принципі, у нас зауважень немає. Ми живемо за містом, там є шматок бездоріжжя, з яким Hyundai IONIQ чудово справляється. Батарея захищена, вона плоска, що теж покращує прохідність важких місць.

Також з травня на український ринок вийшов перший електрокросовер Hyundai Kona з батареєю 64 кВТ/год і запасом ходу до 450 км.

Якщо в дорозі сталася халепа, чи треба шукати спеціальний сервіс?

Єлена: А про які халепи мова? Якщо говорити про спущене колесо — то це звичайна процедура, як і у всіх інших авто. Якщо маєте на увазі аварію — то все залежить від масштабів пошкоджень, як і в будь-якої машини. Новий автомобіль краще ремонтувати на офіційному сервісі. А щоб трапилось щось екстраординарне, притаманне саме електромобілям — ймовірність цього надзвичайно низька, практично нульова. Швидше щось трапиться із звичайним авто.

Часто питають, що буде, якщо закінчиться заряд батареї посеред поля — відповідь така сама, як і на питання: “що буде, якщо закінчиться бензин?”. Потрібно планувати і слідкувати, щоб такого не ставалось. Але і тут є рішення — у випадку з електромобілем це питання простіше вирішити, бо є рекуперація. Тобто якщо машину пхати чи тягнути іншим авто, то батарея заряджається. Якщо півгодини штовхати електромобіль, то батарея зарядиться орієнтовно на 50%.

Про зарядні станції і батарею

Що таке рекуперація і чи ви нею користуєтесь?

Єлена: Рекуперація — це коли авто отримує енергію за рахунок гальмування. І в електромобілях цю енергію можна накопичувати. Ми рекуперацію використовуємо щоразу, коли їдемо з гірки. В принципі, робота рекуперації і розумного кермування означає, що не потрібно вдавлювати газ до кінця. Бо при різких перепадах швидкості батарея швидше використовується. І завдяки рекуперації справді можна їхати економніше — батарея не тільки зберігає заряд, а й отримує енергію.

Як можна заряджати електромобіль?

Єлена: Говоримо на прикладі Hyundai IONIQ. Типи зарядки можна розділити так: від звичайної розетки — це буде найповільніший спосіб. Зарядка від зарядної станції — середній варіант по швидкості. І третій варіант — це швидкісна зарядка. У випадку Hyundai IONIQ від звичайної розетки авто заряджається протягом 8 годин.

Назар: Заряджання від розетки проходить із швидкістю 2-2,5 кВт за годину. І якщо у нас вся батарея має 28 кВт, то це буде приблизно 8-10 годин зарядки. Тобто десь за ніч. Якщо користуєтесь зарядною станцією, то зарядка займе орієнтовно 3-4 години. Якщо ми маємо швидкісну зарядку на 50 кВт, то авто зарядиться за пів години. Hyundai IONIQ можна зарядити і швидше, за 15 хвилин, якщо знайдете швидкісну зарядку на 100 кВт, однак в Україні таких поки нема.

Як заряджати електромобіль вдома?

Єлена: Заряджати електромобіль можна від 220 Вт — від звичайної розетки зарядкою, яка йде в комплекті з автомобілем. В принципі, ця зарядка розроблена для виняткових випадків, коли вам нема більше де підзарядитись. Чому так? Бо у такого зарядного пристрою менше захисту. 

Назар: Такий зарядний пристрій підключається не стаціонарно, у нього кабель всередину не заводиться. І з такої зарядки протягом 10 годин автомобіль бере струм, рівнозначний двом пилососам.

Єлена: Тоді проводка може нагріватись, тому заряджання бажано контролювати не тільки в самому автомобілі, але і окремо процес виходу струму з мережі. Це робить пришвидшена зарядна станція. Наприклад Keba. Для її встановлення краще запросити електрика, який зможе кваліфіковано і правильно під’єднати пристрій. Такого електрика вам з радістю порадять в салоні при купівлі автомобіля і зарядної станції.

У всьому світі кожен рік збільшують відповідальність виробників щодо безпеки заряджання автомобіля. Еталоном є сертифікація від концерну Рено, вона називається Z.E. Ready. І якщо ви вирішили встановити вдома зарядну станцію, то варто звертати увагу саме на цю сертифікацію. Має бути правильне заземлення, якого у звичайних розетках деколи не вистачає. Тому, якщо ви купуєте електромобіль, то варто подумати і про купівлю окремого зарядного пристрою

Як у Львові з інфраструктурою зарядних станцій?

Єлена: Якщо ви купили собі електромобіль і вирішили питання нічної зарядки (це може бути підземний паркінг, стоянка біля дому, тощо), тоді під час дня немає потреби заряджати авто. Якщо питання нічної зарядки не до кінця пропрацьоване, тоді можна зарядитись у торговельних центрах (поки робите покупки, авто заряджається), у центрі міста (біля “Ощадбанку”), біля бізнес-центрів і великих компаній.

Ми створили стартап Go To-U — це платформа, яка об’єднує власників електромобілів та бізнеси, які встановлюють на своїх паркомісцях зарядки і заряджають клієнтів безкоштовно. В Hyundai є така зарядка, тут можна приїхати і безкоштовно нею скористатись вдень, або платно — вночі. У Львові вже немає проблеми з підзарядкою авто.

Назар: Більшість заряджаються або вдома, або на роботі. І якщо одне з цих двох питань вирішити для себе, то перейматись за заряд не потрібно. В Hyundai IONIQ заряду вистачає на 250 км (місткість батареї — 28 кВт/год, в оновленій моделі 2019 року - 38 КВт/год). Ми своє авто заряджаємо раз на три дні. В середньому в день ми їздимо 50-60 км по Львову, і це досить багато. Нашу попередню автівку заправляли бензином раз на тиждень, і цього вистачало на 300 км. Ми порахували, що за рік на бензин  витратили б приблизно 4 тисячі євро.

Цікава річ: якщо Hyundai IONIQ порівнювати із бензиновим автомобілем такого ж класу, то бензинове авто коштує 600-700 тисяч гривень. Hyundai IONIQ коштує 800-900 тис.грн. Різниця приблизно 200 тисяч гривень - приблизно 6600 євро. На перший погляд вона суттєва. Та якщо порахувати річні витрати на бензин і технічне обслуговування, то машини дуже швидко зрівнюються у вартості.

Єлена: Та це якщо ми порівнюємо автомобілі подібного класу. А якщо оцінити комфорт їзди, тоді потрібно брати авто, які є класом вище. І більшість людей, які пересідають на електромобілі, раніше були власниками дорожчих машин. Коли вони рахують, які витрати в них були і скільки тепер виходить економити, то цифри — справді вражаючі.

Щодо швидкісних зарядок: як вони працюють і чи правда, що вони негативно впливають на батарею?

Єлена: Є дві парадигми: одна каже, що так, краще часто не користуватись швидкісною зарядкою, бо це погано впливає на батарею. А інша каже, що може колись таке і було, але теперішні автомобілі не є такими чутливими до швидкісних зарядок.

Назар: Я дотримуюсь думки, що такі зарядки все ж впливають на батарею. Але знову ж таки, швидкісними зарядками люди користуються переважно в дорозі, коли їздять між містами, в далеких подорожах. І це не означає, що швидкісну зарядку, навіть якщо вона є, будуть використовувати так, як заправку для звичайного авто. Тобто все одно 80% випадків заряджання припадуть на ніч.

Страхування і сигналізація - які нюанси оформлення?

Єлена: В Hyundai IONIQ є заводська сигналізація, і в принципі додатково нічого ставити не потрібно. Та і злодіям не так вигідно красти електромобіль, бо попит на нього менший, і знайти авто набагато простіше. Звісно, додатково охоронну систему поставити можна, але особливої потреби в цьому нема. Страховка звичайна, коштує приблизно стільки ж, як і на звичайні автомобілі.

Чи відрізняються чимось електрокари з Європи від американських?

Єлена: Відрізняються зарядним пристроєм. В Штатах використовується зарядний тип 1, в європейських автомобілях використовують зарядний пристрій типу 2. В Америці на 1 фазу розрахована більша потужність, ніж у Європі, де стара мережа і ми використовуємо три фази. Тому якщо ми візьмемось порівнювати американську і європейську Теслу, то тоді ми побачимо різницю: в американській Теслі вхід зарядного пристрою інший і тут ми її заряджатимемо втричі довше, ніж європейську. Також дуже видно різницю між суперчарджерами з Америки і Європи - це зовсім різні стандарти. З Айоніком простіше: тут відразу встановлюють зарядку типу комбо, і вона ідеальна для європейських швидкісних стандартів, тому тут таких проблем не буде.

Джерело: LVIV.COM

0009-001
0009-002
0009-003
0009-004
0009-005
0009-006