Розмитнення у 2019 р. Що очікує на електромобілі?

Законопроекти №8487 та 8488 підтримані депутатами Верховної Ради в цілому, і, якщо нещодавно зареєстрована постанова про їх скасування не спрацює, вони стануть законами. В такому разі правила розмитнення автотранспорту будуть іншими. Якщо бензин по 30...35 гривень не ваш варіант – розглянемо які умови розмитнення електрокарів та гібридних авто невдовзі можуть бути введені в Україні.

Електромобілі

Мито на цей вид легкових авто скасовано на постійній основі, отже під питанням лише акциз та ПДВ. Наразі, згідно тексту законопроекту №8487, пільг на сплату ПДВ не передбачено. А всі поправки щодо знижок на «електрички», які були подані до цього документа після першого читання, профільними міністерствами «забраковані». Мовляв, це призведе до недоотримання надходжень до бюджету. Не підтримано й жодну із поправок на цю ж тему в сесійній залі Ради «з голосу».

Та все ж, певні зрушення є: акциз на ЕА визначатиметься за ставкою 1 євро за 1 кВт*год ємкості тягової батареї (за повними ставками, які мали б повернутись 1 січня 2019 року, ЕА обкладались би фіксованим акцизом у сумі 109,129 євро). Тому, акциз такого розміру (навіть менший) сплатять хіба покупці машин марки Tesla, моделей з індексами 90-100. Більшої ємкості батарей наразі серійно не встановлює жоден із виробників.

Щодо ПДВ: цей податок, імовірно, у наступному році повернеться (або й раніше, з дня набуття чинності «законом 8487»). Якщо купувати авто в ЄС – не проблема, у разі придбання машини не «з рук», а у дилера, є можливість ПДВ повернути після реєстрації авто в Україні. Якщо ж привозити електрокар із США, тоді повернення ПДВ буде неможливе, оскільки в Сполучених Штатах такого виду податку не існує.

Зрештою, повернення ПДВ до певної міри може й спрацювати на користь ринку – припиниться «гуртове» ввезення аварійних електроавто (точніше, їх частин), які стають донорами для майбутніх «цілих» машин. Адже не секрет, що в Україні, купуючи, скажімо, найдешевший Nissan Leaf, є всі шанси отримати машину, складену із двох-трьох автомобілів, кожен із яких «плавав» в повенях, що відбувались в різних частинах світу.

Гібридні автомобілі

Добрі новини для тих, кому «чиста електрика» не дає достатнього запасу ходу, але «чистий бензин» не пасує по ціні. Гібридні автомобілі, причому, усіх видів (ті, що напряму використовують механічну енергію ДВЗ для руху, і ті, що належать до категорії «підзарядних» PHEV), обкладатимуться єдиною ставкою акцизного збору в розмірі 100 євро за 1 автомобіль.

Це важливо, оскільки досі гібридний автомобіль однієї і тієї ж моделі міг розмитнюватись по-різному: як звичайне авто із ДВЗ, так і як «електромобілі-інші», з акцизом 109 євро. Рішення приймались працівниками митниці на власний розсуд.

Електричні вантажівки, автобуси та спецтехніка

У цьому розділі, наразі, новин немає. Машини типу Kangoo ZE чи Nissan eNV-200 досі «поза законом». Можливо, вони таки отримають свої товарні категорії у класифікаторі УКТ ЗЕД, якщо законопроект №7306 «Про митний тариф України» стане законом, та поки їхнє розмитнення теж відбувається як і раніше, за індивідуальними рішеннями працівників митниці.

Проте, ще не час казати «все пропало»: за інформацією, яка була озвучена на засіданні Комітету з питань податкової та митної політики (на котрому розглядались поправки до з/п №8487/8488), спершу варто вирішити питання із розмитненням та «євробляхами», після чого братись за електромобілі. Нагадаємо, що свого часу вже давненько чекають документи із номерами 8159 та 8160, теж «комітетські», які, оскільки з розмитненням хоч щось, та й вирішено, тепер мали б піти у роботу.

Джерело: auto.ria.com

2018-nissan-leaf-electric-car-test-driven-by-shiva-of-fremont-california-oct-2017 100638053 m
Leaf-charging-768x432