Моя професія: скільки можна заробити, таксуючи на електромобілі?

Гадаю, ти помітив/ла що в місті з’являється все більше електрокарів, забрендованих сервісами таксі. Начебто тут чимало переваг: не потрібно платити за паливо, немає розхідників та й, за словами власників, практично нічому ламатись. Водночас, такі авто мають обмежений пробіг на одному заряді, та й зарядка триває кілька годин. То чи справді це настільки вигідно?

Юрій працює в таксі 4 роки. Останній рік на Nissan Leaf і повертатись на бензинове авто не планує і вже навіть мріє про Tesla. Хоч ціна автомобіля кусається, Юрій переконаний – воно того вартує.

“Дорога до клієнта, очікування, пробки – все це їсть чимало грошей на авто з двигунами внутрішнього згорання. Навіть поставивши газову установку таксисту доведеться щодня викладати від 300 до 500 гривень. На електромобілі кілометр практично нічого не коштує, тож за рік лише на паливі можна зекономити кілька тисяч доларів.

Також немає масла, фільтрів, тож обслуговування за словами Юрія, копійчане. Звісно, наші дороги б’ють по підвісці, але Leaf зібраний на базі Nissan Juke, тож нічого ексклюзивного в ній немає.

Пробіг та графік

За словами Юрія, на одному заряді Nissan Leaf 2017 року проїжджає до 200 км, чого цілком вистачає на день роботи. Щоправда, кілька разів не дотягував до заправки, й доводилось або штовхати, або викликати підмогу. Доки не вивчив реальний ресурс автомобіля. Тепер все планує заздалегідь.

“В електроавтомобілі пробіг залежить не лише від заряду, але й від стилю їзди. З одного боку це мінус – підлаштовуватись під авто, планувати заряджання. Але плюси перекривають це з головою.”

А ще на електрокарах є прикольний лайфхак – зимою можна ставити підігрів салону на таймер.

“Скажімо, ти знаєш, що виїжджатимеш о 8 ранку. Звечора ставиш машину на зарядку, ставиш таймер і зранку сідаєш у вже прогріте авто, ще й з повним зарядом. Та й мотор не потрібно прогрівати – сів і поїхав.”

Інфраструктура розвивається доволі стрімко, тож зарядних станцій у Львові вистачає. Як платних, так і безкоштовних. Графік планує самостійно, підлаштовуючись під найбільш пікові години зранку і ввечері. А ще під дощ, коли суттєво зростають коефіцієнти.

Скільки можна заробити?

В тиждень виходить заробити близько 10 тис. грн. Це якщо сильно не перепрацьовувати. Робота сама по собі нелегка, адже це постійне спілкування з клієнтами. Хоча, у порівнянні зі звичайними службами таксі, тут значно менше неадекватних людей.

Із замовленнями проблем немає – конкуренція між платформами сильно підштовхнула ринок і мобільними додатками користується все більше людей. За словами Юрія, час “бомбил” біля вокзалу відходить, тепер клієнти бачать реальні ціни в телефоні й мають вибір. Він переконаний: як і в кожній професії, в таксі теж потрібно бути прогресивним.

За матеріалами сайту - LVIV.com