Зміни при отриманні водійських прав у 2020 році.

МВС розробило законодавчі зміни до правил отримання водійських посвідчень, проте вони запрацюють не раніше 2020 року, після прийняття відповідного законопроекту. 

Основні зміни стосуватимуться вікових обмежень в отриманні прав і розподілу категорій водіїв.

Так, мототехніка розподілятиметься на 4 категорії.

З 16 років дозволено буде сідати лише за кермо мопедів з двигуном до 50 куб. см та мотоциклів з мотором до 125 куб (для електробайків - 4 та 11 кВт відповідно).

Більш важку мототехніку можна буде «осідлати», в залежності від потужності, з 18 або 20 років за наявності 2-річного досвіду водіння «легких» байків.

Водіння легкових машин, як і раніше, буде дозволено з 18 років, вантажівок та автобусів - з 21 року, а тягачів - з 24 років.

Посвідчення видаватимуть максимум на 15 років.

Вперше - лише на 2 роки, мінятимуться вони на постійні лише за умови дисциплінованого водіння (не більше двох порушень ПДР за цей період).

На 5 років видаватимуться «професійні» посвідчення - на вантажівки та автобуси.

Також відзначається, що при проходженні навчання на АКПП, у права вноситиметься відповідна відмітка і на «механіці» водій їздити права не матиме. Разом з тим, видані раніше посвідчення діятимуть до кінця їх терміну. Виросте й адмінзбір за отримання прав - до фіксованих 0,45 прожиткового мінімуму (наразі це 912 грн).