Що потрібно знати далекобійникам про дорожні правила в Європі

Багато українських водії вантажного транспорту займаються міжнародними перевезеннями вантажів по Європі. Замовлення на міжнародні автомобільні перевезення нерідко надходять вантажоперевізникам, які працюють з транспортно-інформаційними сервізами. Частина далекобійників цікавиться роботою в транспортних компаніях Польщі, Чехії, Угорщини. Вся актуальна інформація про дорогах в Європі зібрана в даній статті.

Відмінності правил, штрафні санкції

За основними положеннями правила дорожнього руху в Європі нічим кардинально не відрізняються від українських ПДР, поточна редакція яких списана з міжнародних зразків. Несуттєві відмінності в національних дорожніх знаках досвідчений водій може знайти в інтернеті або самостійно визначити через 2-3 години руху по дорогах конкретної європейської країни.

Основні відмінності стосуються швидкісних режимів руху, розміру штрафів, дотримання періодичності праці та відпочинку. У зимовий час шиповані шини заборонені практично у всіх європейських країнах (за винятком Скандинавії).

У ряді країн діє обмеження швидкості: в містах допустима швидкість складає 50 км / год, на місцевих трасах - 100 км / год, на автобанах – 120 … 130 км / год (або не обмежується). На автобанах діє і обмеження мінімальної швидкості (зазвичай – 60 … 70 км / год).

Штрафи за перевищення швидкості побудовані за прогресуючою шкалою, варіюються від 10…20 євро (Німеччина, Австрія) і доходять до 2500 фунтів стерлінгів (Англія). Водія вантажівки можуть оштрафувати за непристебнуті ремені безпеки (до 500 фунтів у Великобританії), це правило поширюється і на другого водія, пасажирів. Штрафи передбачені за розмови по мобільному телефону (200 євро в Іспанії), алкоголь в крові (400 … 500 євро).

При будь-якому виході з машини на трасі водій повинен бути одягнений в жилет зі світловідбиваючими знаками (штраф за відсутність - до 200 євро). Крім загальнодержавних знаків, потрібно враховувати і обмеження швидкості, встановлені постановами місцевих муніципалітетів міст та містечок (до 20 … 30 км / год).

На правила вантажоперевезень по Європі впливають і місцеві заборони на вантажний рух. Так, в Австрії на окремих автобанах в вихідні дні вантажний рух забороняється повністю, в Німеччині, Італії дозволений тільки вночі.

Ознайомитися з заборонами можна на спеціальних сайтах, наприклад www.trafficban.com, які допомагають далекобійникам побудувати маршрут і графік руху.

У багатьох країнах (наприклад, в Іспанії) перед пунктами відеоспостереження встановлюються вказівники про проведення контролю за розмовами по телефону, ременями безпеки.

Так як розташування відеокамер контролю швидкості не маскується, ряд країн закуповує безпілотні дрони для контролю за швидкісним режимом. Іспанія вже закупила 300 дронів, які просто злітають над автострадами і фотографують до найдрібніших деталей порушників швидкісного режиму. Влада вважає, що така міра ефективна проти порушників, які зменшують швидкість перед стаціонарною відеокамерою.

Строго караються перевантаження. При цьому інспекція при перевірці не орієнтується на шляхові документи. У Швеції є пункти для самостійного зважування фур і регулювання навантаження на вісь. У Німеччині, Австрії, Італії працюють пункти автоматичного зважування, через які повинні проїжджати всі магістральні фури. Процедура не займає багато часу, так як оцінюється фактична вага вантажу, а не той, який зазначений в супровідних документах, зелений світлофор показує водієві, що перевантаження на вісь немає.

Контрагенти транспортного бізнесу часто йдуть на порушення правил. Так, замовник вантажоперевезень може наполягати на перевезенні свого вантажу однією партією, яка на одну - дві тонни перевищує нормативи. В цьому випадку водій-далекобійник може обумовити з замовником (або з керівництвом фірми, де працює) врахування штрафів за перевантаження за рахунок роботодавця. Всі штрафи за перевищення швидкості, порушення робочих режимів далекобійник оплачує зі своєї кишені.

Тахограф, яким в Європі оснащуються всі вантажні автомобілі, став основним приладом для фіксації порушень. На його показання дорожня поліція орієнтується в першу чергу. Штрафи за тижневе або місячне перевищення робочого часу доволі значні.

Особливо суворо поліція підходить до порушень режиму щоденного відпочинку, обов'язкових вихідних і тижневих місячних відпусток. Покарання за порушення режиму відпочинку можуть перевищувати 1000 євро (від 25-50 євро в Болгарії та Польщі до 1000-1500 євро в Бельгії, Нідерландах і до 5000 євро в Німеччині). За підробку показань тахографа (магнітами, комп'ютерними засобами) штраф може досягати 15 тисяч євро. У Франції за втручання в настройку показників тахографа покарання досягає 6 місяців в'язниці.

У ряді європейських країн намічаються покарання за відпочинок в кабіні вантажівки, яким користуються багато далекобійників. Багато водіїв вважають ночівлі в кемпінгах, харчування в кафе дорогими, вважаючи за краще ночувати і готувати їжу в кабіні (на заборонених газових пальниках). Бельгія і Франція вже заявили про заборону на такі ночівлі. Готується закон, за яким водії повинні щомісяця виїжджати в країну свого громадянства на тижневий відпочинок.

Спілкування з дорожньої інспекцією

В Європі практично немає стаціонарних і пересувних пунктів контролю руху. Їх роль виконують дорожні відеокамери (нанесені на всі онлайн-карти) і дорожні патрулі. Поліцейську машину легко впізнати по особливостям вигляду та дизайну, але в Польщі, Німеччині поліцейські можуть патрулювати і на звичайних цивільних машинах зі спеціальним цифровим табло. Таке табло на задньому склі наказує далекобійникові зупинитися або слідувати за поліцейською машиною (до кишені на узбіччі, автозаправки, кемпінгу, де можлива безпечна зупинка). Машина може слідувати за фурою, відстежуючи поведінку водія.

При перевірці обмежень для поліції немає, інспектори можуть запропонувати проїхати до відділку (за 30 … 50 км), перевірити водія на наркотики, алкоголь, оштрафувати за неправильне кріплення вантажу. Сперечатися з поліцією марно, поліцейські наділені всіма правами та повноваженнями, аж до застосування фізичної сили.

Польські, чеські, німецькі дорожні поліція відрізняється ввічливістю. Штраф ніколи не оплачується на місці. Дорожній огляд включає перевірку всіх документів і необхідного устаткування, коліс, світла.

По-старому, подібно українським інспекторам (з ручними радарами та засадами в кущах) працює тільки дорожня поліція на Балканах. Так, в Чорногорії пересувні поліцейські пости часто зупиняються в 100 метрах за знаками обмеження швидкості і користуються ручними камерами безпеки. Загальмувати на такій відстані фура не встигне, тому свідчення тахографа ігноруються. У водія забирають права і пропонують проїхати для оплати штрафу до найближчої пошти (за 20 … 30 км), повернутися і отримати права назад. На прохання водія сплатити штраф на місці, інспектор може погодитися.

Німецька дорожня поліція виконує і екологічні функції. Відомі випадки, коли далекобійники з СНД, викинувши на узбіччя пластикові, металеві ящики з-під мінералки, штрафувалися пересувним патрулем. Іноді поліція наздоганяла фуру через 50 км (вирахувавши порушника за відеокамерами). На спроби спростувати порушення, поліцейські пропонували далекобійникам проїхати до відділку і зняти відбитки пальців. Одночасно водіїв чемно попереджали, що в разі підтвердження провини, штраф збільшиться в 4 … 5 разів. Реакцію далекобійників, які дійсно провинились, передбачити неважко…

Основні рекомендації

Займаючись міжнародними автомобільними перевезеннями вантажів, дисциплінований перевізник може роками працювати в Європі без штрафів. Поліція лояльна до водіїв, що не порушують правила. Інспектори не шукають зачіпок для штрафів, але скрупульозно перевіряють всі важливі моменти перевезення.
Щоб успішно працювати в Європі, потрібно навчитися правильно користуватися тахографом, ретельно готуватися до рейсу, дотримуватися правил, не розслабляючись ні на хвилину. Головне - виключити порушення режимів праці та відпочинку, оскаржувати у роботодавців нав'язувані перевантаження і позапланові рейси.

Maxresdefault
16134757 303